Hobbymakers

Hobbymakers is een website voor Domotica en Modelspoor voor en door Hobbyisten

Techniek, vele mogelijkheden, veel keuze en heel veel aanbod.
Heel veel mensen zien door de bomen het bos niet meer. Via google en YouTube is er van alles te vinden, maar vaak is dit in het Engels, wat voor niet iedereen even begrijpelijk is. Maar ook in het Nederlands het niet allemaal even duidelijk omschreven..

Om die rede is deze site is in het leven geroepen. Via diverse fora en social media worden de diverse mensen overspoelt met vragen hoe, wat en waarmee. Zowel voor modelspoor als domotica zijn de mogelijkheden bijna onbeperkt. Met onze vakkennis en liefde voor techniek proberen we hier een beetje licht in de duisternis te scheppen, bijvoorbeeld middels handleidingen die ook voor een leek makkelijk te volgen zijn.

Modelspoor

Modelspoor hebben we al jaren. We hebben beide een eigen baan, maar we hebben ook een digitale demobaan die bij onze Club (Modelspoorclub Bergen op Zoom) maar ook op demonstraties te zien is. Alles zoveel mogelijk geautomatiseerd, zo goedkoop maar toch zo betrouwbaar mogelijk.
Modelspoorelektronica komt veelal uit eigen keuken :

  • DCC Wisseldecoders op basis van Attiny 2313
  • Multifunctionele DCC decoder op basis van Arduino Nano
  • Loconet Bezetmelder op basis van Arduino Nano
  • Connector Boards, Servo Connectors en nog een aantal handige tools.

Op het gebied van modelspoor hebben we een andere mening als menigeen. We rijden beide Märklin, maar zijn absoluut niet merkgebonden. Ook hebben we een voorliefde voor eenvoudige, goedkope centrales, CC-Schnitte en SRSEII zijn daar voorbeelden van. Niet meer als een doorgeefluik voor iTrain, het besturingsprogramma waar wij onze banen mee besturen.

Domotica

Domotica is een iets ander verhaal, al is het wel verwant met modelspoor, de koppeling is automatisering. Lichten die automatisch aan gaan, ook als je niet thuis bent, verwarming die uit gaat als er niemand thuis is, of op een slaapkamer als je dochter het raam open laat staan. Het is niet alleen handig, maar je huis wordt veiliger en je bespaart enorm veel energie.

Dit alles uiteraard weer met zoveel mogelijk goedkope doch betrouwbare onderdelen en software. Voor Domotica gebruiken wij een Raspberry Pi met Home Assistant en nog eea aan andere software. Voor de besturing maken we veelvuldig gebruik van WiFi schakelaars en ook weer eigenbouw printen voor temperatuur en luxmetingen.

3D Printen

Voor modelspoor en Domotica is ook de “noodzaak” voor een 3D printer ontstaan. Beugels voor servo’s, Beugels voor connectors, begrassers, Ballast hulpmiddelen voor de modelbaan. Kastjes en beugeltjes voor printen, temperatuurmetingen en aanverwante zaken voor Domotica.

Als je dit moet gaan kopen kost dit een vermogen, of je bent uren in de weer met aluminium hoekprofielen. Zeker voor een modulebaan zoals wij op onze club aan het bouwen zijn zou dit gruwelijk veel tijd en geld kosten. Meeste zaken ontwerpen we zelf of we zoeken ze op op internet. Om die rede komen deze zaken sinds een paar jaar uit eigen keuken.

3d printer

Op deze website proberen we de zaken op een eenvoudige manier te belichten. Eenvoudige handleidingen, instructies en schema’s.
Maar we proberen ook zoveel mogelijk een compleet pakket aan te bieden. Eenvoudig op te zetten en van lieverlee uit te breiden.

Veel plezier op onze Website!

Barry & Leo