Demonstratie baan

De demontratie baan is in het leven geroepen om mede hobbyisten te laten zien dat een volledig geautomatiseerde modelbaan geen dure centrale nodig heeft.
Met een dure centrale bedoelen we bijvoorbeeld een MobileStation van Marklin of een Ecos van Esu. Ook werden we destijds erop gewezen dat je niet met een Mobile Station 2 van Marklin niet computer gestuurd kan rijden.

Deze baan is ook zo gemaakt dat er vrijwel alle centrales/interfaces erop aangesloten kan worden. In ons geval gebruiken wij alleen de SRSEII en CC-Schnitte i.c.m. iTrain als besturingsprogramma.

Opbouw van de baan

De baan is gerealiseerd op 2 gekoppelde bakken. Door deze bakken ontkoppelen kunnen beide met de zichtkant op elkaar gelegd worden zodat je een soort koffer krijgt. Op deze manier kunnen we de demobaan makkelijk vervoeren naar bijvoorbeeld een beurs. De bedrading tussen de twee bakken zijn doormiddel van connectoren aan elkaar gekoppeld. Bewust hebben we alle bedrading in het zicht gehouden zodat de kijker een idee krijgt hoe het e.e.a. is aangesloten. De bedrading is doormiddel van boekbinders weggewerkt.
Ook het concept “ringleiding” hebben we zichtbaar gemaakt. Vaak horen we hobbyisten (beginners) de vraag stellen, wat is nou precies een ringleiding en waar wat zijn daar de voordelen van?
De centrale/interface en voedingen zijn gemonteerd op een losse plaat en deze staat dan ook in het zicht, rechtop tegen de zijkant.
Verder nog in de hoek een plateau waarop een beeldscherm en/of laptop gezet kan worden zodat de kijker goed kan zien wat er op de baan gebeurt.

Hieronder wat foto’s van de opbouw van de demobaan.