ZigBee

CC2652P

ZigBee is een open standaard voor draadloze verbindingen tussen apparaten op korte afstand. Het is bedoeld als aanvulling op Bluetooth en Wi-Fi, het wordt gebruikt voor het doorsturen van sensorgegevens en voor (proces)besturing (monitoring & control), zoals de gezondheid van een patiënt of het controleren van de veiligheid binnenshuis met behulp van sensoren. Een ZigBee-verbinding is zeer robuust maar de bandbreedte en de transmissiesnelheid zijn in vergelijking met Bluetooth-, Wi-Fi- en andere draadloze verbindingen, gering. Zigbee is ontworpen voor toepassingen in de domotica, bijvoorbeeld om in een woning of een gebouw met minimale middelen op afstand de dimmers en de aan/uit-schakelaars van de verlichting te bedienen.

Wij zijn begonnen met de ZigBee CC2531 adapter. Een prima adapter om mee te beginnen, maar wij liepen al snel tegen diverse problemen aan naarmate ons netwerk steeds uitgebreider is geworden. Meest voorkomende problemen was dat ineens apparaten erg traag reageerde of soms helemaal niet. Na herstart van de software werkte het wel weer maar niet erg betrouwbaar dus! Na een beetje onderzoek en ervaringen van anderen gehoord en gelezen te hebben, kwamen we erachter dat de CC2531 niet erg geschikt was voor grote netwerken. Tot 15 a 20 devices is deze adapter prima te gebruiken. Ga je verder uitbreiden dan is deze adapter helaas te zwak.

Inmiddels zijn we overgestapt naar de ZigBee stick V4 met een CC2652P chip (Ebyte E72-2G4M20S1E). Deze stick is vele malen krachtiger en heeft met de juiste antenne een veel groter bereik. Met deze stick zijn de bovengenoemde problemen bij ons verleden tijd.

Nu we steeds verder in deze techniek zijn gaan verdiepen kwamen we op een website uit waarin uitgelegd werd hoe je zelf een Zigbee stick v4 kunt maken. Deze techneut heeft zelf de PCB ontworpen en deze is ook via hem te bestellen. De componenten en het schema die nodig zijn om de stick compleet te maken worden ook door hem gedeeld. De software die op de chip geïnstalleerd dient te worden is open source en via GitHub te downloaden. (Om de software op de chip te kunnen schrijven heb je een JTAG programmer nodig.)
Dus wij als nieuwsgierige hobbyisten alle componenten besteld en aan de slag gegaan. De grootste hindernis is wel het soldeerwerk, want met smd componenten is solderen met hete lucht en soldeerpasta in dit geval wel een pre. Met een gewone soldeerbout is de kans groot dat er componenten sneuvelen door een te hoge temperatuur. Daarnaast is een gewone soldeerbout ook te groot om de SMD componenten op dit printje te solderen.
Inmiddels draaien onze systemen al een ruime tijd probleemloos op deze V4 ZigBee sticks.

De ZigBee stick V4 is kant en klaar met geïnstalleerde software te bestellen

Klik hier om te bestellen