ZigBee

ZigBee is een open standaard voor draadloze verbindingen tussen apparaten op korte afstand. Het is bedoeld als aanvulling op Bluetooth en Wi-Fi, het wordt gebruikt voor het doorsturen van sensorgegevens en voor (proces)besturing (monitoring & control), zoals de gezondheid van een patiënt of het controleren van de veiligheid binnenshuis met behulp van sensoren. Een ZigBee-verbinding is zeer robuust maar de bandbreedte en de transmissiesnelheid zijn in vergelijking met Bluetooth-, Wi-Fi- en andere draadloze verbindingen, gering. Zigbee is ontworpen voor toepassingen in de domotica, bijvoorbeeld om in een woning of een gebouw met minimale middelen op afstand de dimmers en de aan/uit-schakelaars van de verlichting te bedienen.

ZigBee is vooral ontworpen voor toepassingen in de industrie. Toepassingen van ZigBee gaan van afstandsbedieningen tot communicatie tussen machines in een fabriek.

Praktijkvoorbeelden van ZigBee:

  • ZigBee Lamp-controller: het licht bedienen op afstand
  • Draagbare panic button: mensen met een slechte gezondheid kunnen met een simpele druk op de knop de hulpdiensten verwittigen via de telefoonlijn
  • Deur- en raambeveiliging
  • ZigBee Mailbox detector: detecteert of er post is geleverd in de brievenbus, handig tegen diefstal
  • Computer met ZigBee Human Interface devices: toestellen met software waarmee het huis wordt geautomatiseerd

ZigBee is een product van de ZigBee Alliance. De ZigBee Alliance is een associatie van bedrijven die monitoring & controlproducten aanbieden gebaseerd op ZigBee. Deze producten hebben bepaalde eigenschappen: betrouwbaar, laag stroomverbruik, draadloos netwerk, goede prijs-kwaliteitverhouding. De alliantie heeft een aantal bekende promotors zoals Motorola, Philips, Samsung en Siemens.

Een ZigBee-netwerk wordt meestal een thuisnetwerk (HAN) of een PAN (Personal Area Network) genoemd en bestaat uit een coördinator, een of meer eindtoestellen en een of meer routers.

Er zijn drie verschillende ZigBee-toestellen:

  • ZigBee-coördinator (ZC): de coördinator vormt het beginpunt van de netwerkvertakking. Er is één ZigBee-coördinator per netwerk. Hij is verantwoordelijk voor de interne werking van het netwerk. De coördinator zet een netwerk op met een gegeven PAN-identifier.
  • ZigBee Router (ZR): de router gaat op zoek naar een netwerk om daar lid van te worden. De router kan ook gebruikt worden voor coördinatie in het netwerk.
  • ZigBee End Device (ZED): ontvangt en verzendt berichten op de netwerklaag.

Deze informatie is overgenomen van Wikipedia