Wat is Domotica?

Domotica (ook wel huisautomatisering of smart homes genoemd) staat voor het automatiseren van processen en handelingen in bijvoorbeeld een woning of bedrijsruimte.
Je kunt dan zaken al dan niet automatisch aansturen vanaf bijvoorbeeld je smartphone of met een tablet. Domotica is ontworpen om ons leven gemakkelijker te maken en de techniek hierin staat echter niet stil. Enkele voorbeelden zijn het schakelen van verlichting, verwarming, ventilatie, rolluiken, zonnewering, gordijnen en (automatische) deuren. De mogelijkheden zijn bijna oneindig!

Communicatie standaarden

Om de verschillende hardware- en softwareproducten met elkaar samen te laten werken is een communicatieprotocol nodig. Er zijn verschillende protocollen in gebruik met elk hun voor- en nadelen.
Hierbij valt te denken aan snelheid, stroomgebruik, open standaarden, etc. Er zijn initiatieven die proberen de wildgroei aan domoticastandaarden tegen te gaan. Hierdoor werken componenten van verschillende fabrikanten en soms zelfs van dezelfde fabrikant niet altijd goed met elkaar.
Onderstaand een greep uit de veel gebruikte standaarden, zonder hiermee aan te geven dat deze beter of slechter zijn (iedere standaard heeft zijn eigen voor- en nadelen).
– Wifi
– Z-Wave
– RFX 433Mhz
– X10
ZigBee

Is Domotica duur?

Ja en nee!
Een conventioneel domoticasysteem laten maken in een huis of bedrijfsruimte is vrij prijzig.
Toch hoeft het niet duur te zijn, je kunt immers klein beginnen en het langzaam verder uitbreiden. Op deze manier kun je de kosten over een langer termijn verspreiden. Ben je zelf een beetje handig en technisch aangelegd dan kan het nog goedkoper. Er zijn tegenwoordig erg veel componenten te koop voor de doe het zelver en hobbyisten om zelf een domoticasysteem te maken.

Domotica is heel ingewikkeld

Meestal bedoeld men hiermee op de implementatie in een woning/bedrijf. Gelukkig is er ook de mogelijkheid om dit door een ander te laten doen, maar met de juiste uitleg en wat technische kennis is het vrij gemakkelijk om zelf domotica oplossingen te implementeren.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *