Devices Algemeen

Devices zijn er in verschillende types, merken, soorten en maten en diverse protocollen. Wij hebben tot op heden echter gewerkt met KaKu 433 Mhz devices, WiFi devices, ZigBee devices en Ikea Tradfri. Ikea Tradfri is net als Hue gebaseerd op het ZigBee protocol.
Binnenkort ook meer over ZigBee2mqtt.

Voor KaKu devices zijn geen aanvullende aanpassingen of programmeringen noodzakelijk. Met een 433Mhz Transceiver (de bekendste zijn RFLink en RFXCom) zijn deze vrij eenvoudig aan te sturen of te ontvangen. Zie hiervoor de diverse pagina’s over 433Mhz accessoires.

De meeste WiFi devices  hebben echter 1 ding gemeen. Ze zijn uitgerust met een ESP8266 chip. Voor veel standaard devices moet je normaliter per merk een aparte app installeren.
Om dit eenvoudiger te maken zijn deze sensoren te flashen met ESPEasy of Tasmota.

LSC Lampen en bepaalde stekkers en sensoren moet je flashen met Tuya convert, gewoon omdat de lamp niet open te maken is. Hue en Ikea moet je koppelen via een ZigBee device of ZigBee2mqtt converter.

Shelly’s en Sonoff devices moet je flashen en hier moet je een aantal programmeerkabels voor maken. Hiervoor heb je een aantal zaken nodig, de meeste kun je bestellen bij Aliexpress en kosten een paar euro.

 • FT232RL FTDI USB 3.3V 5.5V to TTL Serial Adapter Module met mini USB kabel : converter om de ESP module te kunnen programmeren via USB. Let erop dat je een uitvoering neemt waar een 5-3,3V jumper op aanwezig is.
  De ESP heeft 3,3V nodig en kan niet tegen 5V. Let dus op de jumper bij aansluiten!
 • Programmeerkabels voor Shelly1 / Shelly2.5 / Sonoff
  In de montage instructie wordt beschreven hoe je de diverse programmeerkabels kunt maken en welke onderdelen je ervoor nodig hebt.
 • PC met Tasmota PyFlasher geïnstalleerd.
  Wij hebben diverse programma’s gebruikt om ESP’s te flashen. Tasmota PyFlasher is echter het meest gebruiksvriendelijke. Download hier de laatste versie van Tasmota PyFlasher van github en installeer de exe file op de PC.
 • Tasmota firmware voor ESP’s is geschreven door Theo Arends en ondersteund geweldig veel verschillende apparaten en onderdelen. Voor Shelly, Sonoff en andere WiFi schakelaars met recht het beste programma om te gebruiken. In de handleiding voor flashen & standaard instellingen Tasmota wordt duidelijk met screenshots beschreven hoe je eea moet flashen en in moet stellen.
  Deze handleiding is te downloaden van onze download pagina.
 • Voor de ESP-01 en ESP-12 hebben wij zelf printen ontworpen om aansluiten gemakkelijker te maken. Na verloop van tijd is een breadboard of spinnenweb niet zo bedrijfszeker. Bij meer exemplaren is een expirimenteerbordje gruwelijk veel werk. De mogelijkheden hiermee zijn legio, zeker met ESPEasy. Bijvoorbeeld Temperatuur en Vochtmeting, Luxmetingen en nog veel meer zaken. Deze zaken vergen iets meer kennis, onderdelen en programmeerwerk en zullen daarom apart behandeld worden.
 • Voor Tuya Convert heb je een separate Raspberry Pi nodig met WiFi. Dit kan vanaf 3B+ met on board WiFi, of met een RPI 2 met een separate WiFi dongel