Wat is een Raspberry Pi?

De Raspberry Pi (afgekort RPI) is de naam van diverse singleboardcomputers gebaseerd op een ARM-processor die tegen een minimale prijs worden vervaardigd en verkocht. De Raspberry Pi werd ontwikkeld aan de Universiteit van Cambridge en was bedoeld voor educatieve doeleinden. De productie van de eerste Raspberry Pi Model B werd op 10 januari 2012 gestart en sindsdien zijn er verschillende modellen en versies uitgebracht.

De aanwezigheid van de General Purpose Input/Output (GPIO)-bus maakt het mogelijk om een addon-board aan een Raspberry Pi te koppelen en de aanwezigheid van USB-poorten, een HDMI Interface, een netwerkaansluiting en een Camera Serial Interface (CSI)-connector maken het mogelijk om meerdere USB-devices, een display en een camera aan het moederbord te koppelen. De addon-boards kunnen gemakkelijk verwisseld worden evenals de microSD-kaart met het operating systeem en de software.

Met andere woorden een RPI is een multifunctionele alleskunner geschikt voor diverse doeleinden. Je zou hem zelfs kunnen gebruiken als vervanger voor de gewone PC.

Op het moment zijn er voor onze toepassingen 3 gangbare types (er zijn er nog veel meer, maar voor onze toepassingen zijn deze het meest gangbaar) :

  • De Raspberry Pi 2B+ (met RJ45 netwerk aansluiting) en 1GB geheugen)
  • De Raspberry Pi 3B+ (met RJ45 netwerk aansluiting en WiFi) em 1GB geheugen)
  • De Raspberry Pi 4B+ met RJ45 netwerk aansluiting, WiFi. dubbele HDMI aansluiting en met 1GB, 2GB, 4GB of 8GB intern geheugen.

Waar gebruiken wij op dit moment de RPI voor :

  • Domotica Server met Domoticz inclusief alle bijkomende extra software
  • 3D Printer server met octopi software
  • Stand Alone Computer met office mogelijkheden en iTrain besturingssoftware voor modelbaan

Op deze site gaan we de bovenste 3 installaties uitgebreid bespreken inclusief de noodzakelijke snapshots en links naar noodzakelijke software.
Installatiehandleidingen hiervoor (Domotica Server & Stand Alone Computer) zijn te vinden in de download sectie van onze website

Enige PC ervaring is wel gewenst. Als je twijfelt doe het dan samen met een kennis, 2 weten meer als 1.
In het begin is het even wennen met installeren van software, updaten ed. Ben je er eenmaal een beetje mee weg dan wijst het zich.

Veel plezier.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *